søndag 28. august 2011

Gardtassing i Solør

Photobucket

Som inngrodd Oslobeboer siden 1980, var begrepet "gardtassing" totalt ukjent for meg. Til jeg traff kjæresten for noen år siden. Nå er ikke gardtassing så veldig gammelt i Solør heller - om jeg ikke husker feil - men det er ihvertfall en veldig hyggelig begivenhet sånn på sensommeren. Da kan man dra fra gård til gård, kjøpe hjemmelaget rømme, brød, pultost, smør - hilse på folk over en kaffe og vaffel, små "foredrag" om historien på gården, smake på mat man har glemt eksisterer - i det hele tatt: en veldig koselig begivenhet og vandring gjennom lokalhistorien.

.....og noen små låvesvaleunger ventende på mor hører jo med!

Photobucket

Photobucket

...her kjøpte vi deilig hjemmelaget brød.

Photobucket

På denne gården fikk vi lokalhistorie i detalj om deres møte med 2. Verdenskrig, og gården er visstnok så gammel som fra 1600-tallet. Ikke bygningene da - men selvet gården.

Photobucket

Photobucket

16 kommentarer:

Olavs Blogg sa...

Å jøyje meg, her var det mye fint og mye gammelt som det var tatt vare på. Er da oppvokst på gård selv, men aldri hørt om "gardtassing". Men det hørtest veldi interessant ut, og den gamle gardsmaten er sannelig god, men ikke så lett å få tak i nå til dags. Men du har gitt et tips. I Solør.
Ha en fin ukestart.

Mathildes Eden sa...

Dette var en usedvaanlig koselig måte å tilbringe en blank fridag på! Skuldrene senker seg... Flotte bilder!

Arvid B sa...

Dette så jo riktig så spennende ut! Mye å se på, mange detaljer å fange inn for et øye med fotoblikk. Tror nok jeg godt kunne ha fulgt i dine fotspor her... Var forresten ett år i militæret på Solør (Våler) så området er ikke helt ukjent for meg.

Ha ei fin fotouke med eller uten "gardtassing"! :-)

Arnhild sa...

Herlig!..Elsker gamle bygninger fulle av gamle ting og historie. Har vokst opp på, og bor fortsatt på bygda, men ordet "gårdtasssing" er likevel nytt for meg. Artig! :)

Ragnar Steinmoen sa...

Dette var en virkelig flott serie av ord og bilder :)

Leonora sa...

Dette har jeg aldri hørt om, men så utrolig koselig det høres ut. Gamle tun og bygninger er vakkert og spennende og dette er jo en kjempefin sjanse til å få sett slikt utenom musèer. Fine bilder du har tatt, morsomt å se og høre om.

Anonym sa...

Vilka fina bilder på dom mysiga gårdarna ! Ha en god dag !

Kathrine sa...

Så flott da! Det er det som heter"gard-i-millom" i Gudbrandsdalen tenker jeg. Veldig populært i følge noen av mine søstre som fortsatt bor der.
Spennende, og ikke minst flott for dem som ikke bor på gård.

:)Og fiiine svalebilder da!

Lasse sa...

Oj va fint det låter..och spännande..och dessutom träffa trevligt folk å höra bygdens historia. Köpa hemmalade produkter!
Vilka vackra byggnader!

Ari sa...

Naturen og dens produksjon kan ikke importeres, må den opprettholdes.

Judy sa...

I find such a contrast between what Europeans call old, and what Canadians call old. You say the farm has been in existence since the 1600s, and we have nothing to compare...
Beautiful photos! The best way I have found to learn about another country!!

Fotokarusellen sa...

Sååå mange flotte bilder fra Solør. Ser ut til å være et vakkert sted.

Per Ove sa...

Her var det jammen mange flotte bilder av flotte gårder. Jeg kan godt skjønne at gardtassing må være en avslappende og trivelig syssel. Selv gårdsbikkja ser jo ut til å nyte livet:-)

Karin Pedersen sa...

Hei! Fin blogg! Gardtassing har ikke jeg hørt om før, men det hørtes veldig spennende ut. Koselige bilder. Det med svalene var så søtt!

Marimari sa...

Veldig hjemmekoselig på det første bildet, må jeg si! :) Fine svaleunger også!

Remi sa...

Å det hva nydelig der.. :)
Herlige bilder...