mandag 8. september 2008

TraktkantarellerIdag har det også vært soppturdag! Skogen er full av sopp - og fryseren min fyller seg opp av delikatessene! Traktkantareller er endelig kommet, men den har bare såvidt begynt veksten. Mye sopp ble derfor stående igjen, da de skal få vokse seg store! Neste sopptur blir derfor om noen dager eller så, og da kan ny sopp plukkes!

Traktkantarellen er en litt annerledes sopp. Man snakker ofte om sprøstekt sopp, men traktkantarellen er vel den eneste (i Norge ihvertfall) som faktisk blir sprø ved steking. En annen ting; den vokser sent på høsten, og den kan plukkes etter et par frostnetter. Ferdig frosset sopp! Og nydelig i pai - tror det blir finsk soppai til helgen....

Men - dette er den soppen som til forveksling kan ligne på giftig spisslørsopp, som er meget farlig. For noen år siden endte en hel familie opp med nyresvikt, på grunn av den forvekslingen. Så; vet du ikke forskjell på de to soppene; IKKE PLUKK! Jeg har ikke tenkt å forklare forskjellen, for en må ha litt kunnskaper om flere ting for ikke å ta feil.

En grei regel når det gjelder sopp; plukk aldri sopper med brun hatt om høsten!2 kommentarer:

Ocovil sa...

Fint att du inte ger en snabbkurs i svampplockning - själv har jag nog till och med ALLTFÖR stor respekt för svampen/soppen. Kan nog skilja gula kantareller från rödvit flugsvamp men resten.... Konsekvenserna av felplock är stora och svåra! Se på kvinnan som dog i Skåne - man fann inte en lever att transplantera i tid!

arne sa...

Så herlig! Jeg må nok på sopptur i helgen. Og finner jeg traktkantareller, vil jeg tre dem inn på snorer og henge dem til tørk på kjøkkenet.

Mange fine bilder, jeg likte spesielt solnedgangsbildene.