mandag 28. juli 2008

Valkyrien Brunhilde

Vognen fra Oseberggraven er den eneste vognen som er fullstendig bevart fra vikingtiden. Vognen har har rike utskjæringer, bl.a. kan man se to menn til hest i ferd med å starte en slosskamp. En kvinne forsøker å stoppe den ene mannens sverdslag - og det antas at kvinnen forestiller Valkyrien Brunhilde.

Valkyrien Brunhilde og hesten hennes, malt av Arthur Rackham

Valkyrier eller valkyrjer (også kalt skjoldmøyer) er i den norrøne mytologien kvinnelige dødsvetter. Odin sender dem ut for å holde øye med alle kriger og slag, og lar dem «kjosa val» (velge mannefall), dvs. bestemme hvem som skal falle i kamp.

Navnet Valkyrie er satt sammen av valr = de falne, og kjósa = velge ut.


De er kledd i full rustning og er bevæpnet, og kan ri gjennom luft og vann, over hele verden. De reiser alltid i flokk. I Valhall flyr de rundt og serverer mjød og kjøtt fra grisen Særimne, og underholder æsene og einherjene.

Noen av valkyriene nevnes av Snorres edda, i Grimnismål (Grimnes tale):

Hrist ok Mist
vil ek at mér horn beri,
Skeggjöld ok Skögul,
Hildr ok Þrúðr,
Hlökk ok Herfjötur,
Göll ok Geirölul,
Randgríðr ok Ráðgríðr
ok Reginleif;
þær bera Einherjum öl.

Hrist og Mist
skal meg mitt horn bringe
Skeggjold og Skogul
Hild og Trud
Hlokk og Hærfjotur
Goll og Geirölul
Randgrid og Rådgrid
og Reginleif;
skal bringe einherjene øl


Hentet fra Wikipedia.

Sånn. Der var det sagt. Valkyrier er neimen ikke damer man skal kødde med.......Men Brunhilde ble visst brent på bålet, så neimen om jeg vet......

Photobucket

2 kommentarer:

Ocovil sa...

Har lärt mig att valkyriorna fungerade också som servitriser vid festerna i Valhall. Det var de som serverade gudarna och hjältarna mjöd och fläsk!
I Sverige finnes faktiskt 61 kvinnor som har det stolta namnet Brunhilde! Bara 12 har ett namn som Brunhilde-Valkyrian tidigare var väl bekant med (råkade befinna mig på SCB statistiksida ;-))

VALKYRIEN sa...

Og mitt egentlige navn er det bare 24 som har.....i Norge - så vi er sjeldne vi valkyriene....;-))